Fredrik Logevall har fått ett av USA:s finaste litteraturpriser. Foto: Heather Ainsworth/AP/Scanpix

Svensk historiker får Pulitzerpriset

"Jag ville förstå vad som hände"
2:19 min

Svenskamerikanen Fredrik Logevall, professor i historia vid Cornell-universitetet i staten New York, tilldelas det prestigefulla amerikanska kulturpriset Pulitzer prize i historie-kategorin. Han får det för en bok om inget mindre än bakgrunden till Vietnamkriget som det har skrivits spaltkilometrar om.

Det var en överraskad Logevall som Kulturnytts Berit Nygren fick tag på tidigt, tidigt New York-tid idag.

- Jag var helt chockad igår när jag fick reda på att jag hade vunnit priset.

Det är det andra fina priset som Fredrik Logevall får på kort tid för sin bok "Embers of War: The fall of an empire and the making of America's Vietnam". För ett par veckor sedan belönades han med det amerikanska historie-sällskapets pris Parkman prize.

Bokens titel syftar på den glöd som fanns kvar efter fransmännens nederlag i Indokina, det som idag är Vietnam, Kambodja och Laos, och boken handlar om perioden 1919 till 1954 då grunden lades till det som blev USA:s krig i området. Ja, det har ju skrivits spaltkilometrar om Vietnamkriget och gjorts filmer, varav Apocalypse now kanske är den mest kända.

Vietnamkriget var den svåraste konflikten under kalla kriget. Det varade i ett par decennier och slutade med att de kommunistiska nordvietnameserna intog det som idag är Vietnams största stad Ho chi minh1975. Då hade kriget tagit miljoner människors liv, lämnat åter miljoner skadade, lämlästade och på flykt.

Idag används kunskap om Vietnamkriget för att förstå det som händer till exempel i Afghanistan, och än idag frågar sig amerikanerna: hur kunde det gå som det gick? Det gör också Fredrik Logevall, och ändå har han själv tidigare skrivit flera böcker i ämnet.

- Jag ville liksom vad hände egentligen i Vietnam. Hur gick kriget till?

Det har tagit honom ungefär tio år att skriva boken. Han har bland annat rest till Vietnam och Frankrike i sin forskning, men undrar ändå om han inte kunde få svaren i all den litteratur som redan finns:

- Vet inte hur man säger det här på svenska. På engelska skulle man kunna säga "the more you know, the more you realize how little you know".

Ja, ju mer man vet desto mer vet man hur lite man vet, alltså, men det är klart att efter tio år nu tycker nog Fredrik Logevall att han kan det franska kriget som ledde fram till Vietnamkriget på ett sätt som han inte alls kunde tidigare:

- Vad jag säger i boken att om man vill förstå amerikanernas krig i Vietnam så måste man först riktigt förstå vad som hände med fransmännen och deras krig, säger Fredrik Logevall.

Motiveringen lyder:
"For a distinguished and appropriately documented book on the history of the United States, Ten thousand dollars ($10,000). Awarded to "Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America's Vietnam," by Fredrik Logevall (Random House), a balanced, deeply researched history of how, as French colonial rule faltered, a succession of American leaders moved step by step down a road toward full-blown war.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".