Hives - Cardigans 0-1

Cardigans vann tvisten mot The Hives

Cardigans vann tvisten mot The Hives. Lunds tingsrätt skriver i sin dom att Fagerstabandet ska betala över 18 miljoner kronor samt över fem miljoner kronor i rättegångskostnader

Våren 2011 stämde Cardigans musikerkollegorna i The Hives på totalt 18,5 miljoner. Tvisten gäller pengar som Cardigans anser att The Hives har lånat av dem via Tambourine Studios, som varit båda bandens ekonomiska förvaltare, och sedan inte betalat tillbaka. Från The Hives håll har man dock hela tiden nekat till att man känt till och än mindre godkänt några lån.
På tisdagen meddelade Lunds tingsrätt sin dom i målet - The Hives-sidan döms att betala runt 18,3 miljoner kronor till The Cardigans och man ska dessutom stå för rättegångskostnader på över fem miljoner kronor.

Ändå ser The Hives domen som en liten seger. Anledningen är att tingsrätten kommit fram till att överföringarna mellan de olika banden inte ska ses som lån.

- Det har ju gjorts överföringar, men för att det ska vara ett lån, som är ett avtal, måste man ha rätt att ingå avtal. Och då måste företrädaren för Tambourine ha en fullmakt som man kan ingå lån med och vi har kommit fram till att det inte är visat att det fanns en sådan och därför är det inte lån. Däremot har det gjorts överföringar till Hives från Cardigans, de har inte rätt till pengarna och därför får de betala tillbaka, säger Ulla Nilsson, chefsrådman vid Lunds tingsrätt.

Från The Hives håll menar man att rätten därmed går på deras linje vad gäller hur man ske se på de överföringar som Tambourine Studios gjorts mellan olika bands bolag.

- Man har ju alltså gått på Hives linje när det gäller behörighet och fullmakter, det finns ingen behörighet och det finns ingen giltig fullmakt för att ta de här lånen, säger bandets advokat Monica Crusner.

Den slutsatsen kan enligt advokaten få betydelse i kommande rättegångsförhandlingar - bland annat har The Hives och Tambourine Studios stämt varandra och The Hives har också stämt sin tidigare revisor.

- Det är klart att det får bäring i målet mot Tambourine och även mot redovisningsfirman. Visst är det här en delseger, men det är ändå en slags pyrrhusseger när man i slutändan inte vinner fullt ut. Nu har vi vunnit några delar men det är ändå marginellt i sammanhanget, säger Monica Crusner.

The Hives kommer nu att överklaga domen då man menar att det är felaktigt att bandet ska betala tillbaka pengarna till Cardigans då man inte haft nytta av dem.

- De här beloppen ingår i kedjor av transaktioner som i ett led förvisso går mellan Cardigans och Hives men de studsar ju vidare till andra band. Hives är av uppfattningen att lagen säger att man bara ska vara ersättningsskyldig om man har haft nytta av pengarna och Hives menar att man inte haft det. I domen bryr sig inte om vart ifrån pengarna kommer och vart de tar vägen utan man tittar bara på relationen Hives-Cardigans. Det menar vi är fel, säger Monica Crusner.

Från Cardigans håll välkomnar man i stället tingsrättens beslut:

- Vi är givetvis jättenöjda med domen. Tingsrätten har kommit fram till att alldeles oavsett hur pengarna har förts över och varför, har Hives ändå haft nytta av pengarna och därför ska de betalas tillbaka, säger advokat David Berggren som företrätt Cardigans i tvisten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista