Lira - vad för slags musiktidning?

Lira kommer ut med fem nummer om året och startade av Falun Folkmusikfestival för 10 år sedan. Per Feltzins har intervjuat  Liras chefredaktör Christian Borg.

Tisdag kväll är det dags för Manifest på Nalen i Stockholm, ”den årliga prisgalan för alternativ musik för alternativa människor i alternativt fina kläder”, som det heter i reklamen.

Det rör sig alltså om folkmusik och jazz från hela världen - och allt däremellan, det där som i dagligt tal kallas världsmusiken. Ja, här i radion har vi bland annat program Klingan i P2 och den digitala webbkanalen SR Sverige, men vill man läsa samlat om den här musiken finns den tioårsjubilerande musiktidningen Lira.

Lira kommer ut med fem nummer om året och startade av Falun Folkmusikfestival för 10 år sedan. Då var journalistiken mera inriktad på folkmusik, men sedan snart två år har man också fört in jazzen, man har till och med en ljudande jazzkanal via sin webb.

Men vad är världsmusik? När övergår till exempel folkmusiken till världsmusiken? Är etiketten en hjälp eller stjälper den?