Håkan Hellström. Foto: Marius Knutsen/Scanpix

Håkan Hellström: "Det kommer aldrig va över för mig"

3:09 min

Med sitt förra album "2 steg från paradise" firade Håkan Hellström tio år som artist. Ett album som var en enda stor revansch på de som tvivlade när han erövrade den svenska popscenen. Idag släpps hans nya album "Det kommer aldrig va över för mig". Morris Wikström har lyssnat, och fastnat, vid låten "Street hustle".

Den första halvminuten på Street Hustle är egentligen en ganska bra bild av Håkan Hellströms musik. Det börjar som en hyllning till Lou Reeds låt med samma namn, men snart nog så gör den typiska Håkan Hellström-basen entré. För han gör ju ofta så. Han hämtar och lånar och stjäl skamlöst, men kommer undan med det tack vare ett närmast unikt uttryck som gör allting personligt. Och om varje låt var lika lyckad som "Street Hustle" skulle jag bara haft gott att säga om skivan.

Så är det tyvärr inte. För gränsen mellan det som svider till i hjärtat, och det som bara känns trött är hårfin. Vid flera tillfällen balanserar det över i den där tråkiga känslan. Inte minst i de låtar som inte är skrivna av den allt som oftast geniale Björn Olsson. Så paradoxalt är det alltså, att Håkan Hellström behöver Björn Olsson för att verkligen låta som sig själv. Jag tror det är Björn Olssons sätt att skruva till låtarna så att de passar Håkan Hellströms lite vildvuxna stil. Björn Olsson är ovärderlig för den här skivan, och när han fattas blir låtarna bara till imitationer eller repriser av något som andra kan göra bättre. Då känns Håkan Hellströms uttryck instängt och amputerat.

Ibland känns det också som om Håkan Hellström saknade ett ärende. "2 steg från paradise" var så uppenbart en enda stor käftsmäll på de som tvivlat på honom genom åren. Och nu då - vart är Håkan hellström på väg? Han har lagt sig närmre The Cure, och kanske också Bruce Springsteens mer rörliga låtar, och mina invändningar handlar egentligen inte om referenserna, snarare om hur fri Håkan Hellström lyckas vara när han brottas med dem.

Men å andra sidan. Är det någonting som Håkan Hellström har lärt mig, så är det att man aldrig får rätt mot honom. I slutet av sommaren kommer jag säkert att stå i publiken när Håkan Hellström avslutar sin sommarturne, knyta näven i fickan och känna mig dum för att jag någon gång tvivlade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista