Maria Edström har sett Leif Andrée i "Flickan från Fiskfärsfabriken". Foto: Carl Thorborg

"Flickan från fiskfärsfabriken" på Stockholms stadsteater

1:05 min

Lars Göran Persson är till vardags skådespelare på Stockholm stadsteater men har också genom åren satt upp sina egna föreställningar bla "Lars Garage" och "Pizzeria Gasolino" - alla i ett slags egensinnig vaudeville-stil. Nu har hans nya stycke "Flickan från fiskfärsfabriken" haft premiär på Stockholms stadsteater och som fått Maria Edström att fundera.

Ja herregud - här är det extra allt! Det handlar om kött och slakt, om fiskbeståndet, om två olika systrar, om skumma ryssar, det är ett parodierande av allt från "House" till film noir och det är ett ordvitsande som får studentspextidningen Blandaren att blekna och Lars Göran Persson är själv detektiven Steve Martin som ska lösa gåtan med den försvunna torsken. Ensemblen sjunger och dansar och spelar och alla jobbar verkligen för livet, ibland är det småkul, ibland rent tråkigt.

Ja, det hela känns faktiskt mest som ytterligare en sorts sill på det enorma smörgåsbord som Stockholms stadsteaters repertoar numera kan liknas vid och där allt fler uppsättningar känns som testballonger man skickar upp mot teaterpublikhimlen för att se var de landar. Kort sagt - efter att ha sett "Flickan från fiskfärsfabriken" är det bestående intrycket att teaterns alla beundransvärt heroiska medarbetare är värda lite mer konstnärlig omtanke, innan premiär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista