Kompositören Eugene Birman. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland

Twitterbråk blev opera

1:16 min

Förra året utbröt ett twitterbråk mellan estländske presidenten Toomas Hendrik Ilves och New York Times-kolumnisten och ekonomiprofessorn Paul Krugman om Estlands ekonomiska återhämtning. Nu har ordväxlingen blivit en twitteropera som väckt uppmärksamhet både för formen och innehållet.

Det är den lettiske tonsättaren Eugene Birman, just nu verksam vid Visby Intrenationella Tonsättarcentrum, som komponerat operan Nostra Culpa, som betyder Vår skuld. Det började när Nobelpristagaren ekonomiprofessorn Paul Krugman twittrade att han inte var imponerad av Eslands ekonomiska återhämtning. Han skrev "kan detta kallas för ekonomisk triumf?" och det fick Estlands president Toomas Hendrik Ilves att explodera i twitterilska.

Och twitterbråket inspirerade Eugene Birman att börja skriva musik.

– Det blir väldigt bra dramatik: det finns ilska, det finns cynicism men också humor och känslor.

Operan har fått stor uppmärksamhet och visats i estländsk tv men också  i amerikansk media både CNN och i de amerikanska finanstidningarna.

– Det visar kanske att det finns en önskan om att klassisk musik idag ska vara angelägen för människors vardagsliv, sa tonsättaren Eugene Birman. Och det är intressant att inte bara bli uppmärksammad i vanlig press utan även i ekonomitidningar.

 Reporter Viveca Bladh i samarbete med Sveriges Radio Gotland
viveca.bladh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista