Operasångare på audition för kyrkosång

"Det är där man plockar pengarna"
2:20 min

Kyrkorna borda anlita fler professionella sångare. Det tycker arbetsförmedlingen i Skåne som idag hade audition i Lund där ett 20-tal operasångare sjöng upp för församlingar.

Kyrkornas begränsade ekonomier har lett till att man ofta anlitar lokala förmågor i församlingarna som framträder. Samtidigt som professionella operasångare är arbetslösa.

Och för sopranen Ruth Edman som sjöng upp idag blir kyrkojobben allt viktigare.

– Det är där man plockar pengarna så att man inte ska vara så beroende av a-kassa så mycket. Men sedan har ju kyrkorna dålig ekonomi så man får nu förhandla.

Blir kyrkojobben viktigare?

– Ja, just för att när man söker till operahus är det vissa röster de är intresserade av och det kanske inte är just en hög koloratur i varje produktion.

Det är väldigt tydligt att kyrkorna på landsbygden har sämre förmåga att betala för professionella sångare säger Ruth Edman som själv brukar försöka hitta jobben genom att helt enkelt ringa runt. På audition idag var det bara ett fåtal representanter för de tänkta arbetsgivarna på plats, det vill säga kyrkorna.

En av dem var Stefan Ekblad, biträdande domkyrkoorganist i Lunds domkyrka. Den gamla myten om att det är kantorns fru som alltid brukar få stå för solosången är inte sann så klart, men heller inte helt avlägsen från verkligheten. För skälet till att man inte anlitar professionella sångare är just bristen på pengar.

– Vi har för liten budget för att anlita dyra solister, säger Stefan Ekblad. Vi försöker hitta inhemska lokala solister som kan göra till priser som vi klarar.

Men vad spelar det då för roll om ni får se de här sångarna idag?

– Förhoppningsvis kan man ju säga att vi hör sångare och får kontakt med sångare. Det går ju att diskutera med dem, vi är ju alltid intresserade av duktiga solister, säger Stefan Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".