1 av 2
Danske regissören Nicolas Winding Refn tävlar i huvudklassen i årets filmfestival i Cannes. Foto: Michel Spingler/AP/Scanpix
2 av 2

Fortsatt manlig dominans i Cannes

1:48 min

Filmfestivalen i Cannes har jobbat på jämställdheten. Förra året fanns ingen kvinna med i huvudtävlingen. I år finns det - en.

Det blir inga svenskar i huvudtävlan i Cannes i år, däremot är danske Ryan Gosling-favoriten Nicolas Winding Refn utvald med sitt gangsterdrama "Only God forgives". På årets festival dyker även Bröderna Coen, Alexander Payne, Takashi Miike och Roman Polanski upp och sprider stjärnglans.

Huvudtävlingen blir även i år en mycket manlig affär. Juryn, som leds av Steven Spielberg, kan välja på att dela ut Guldpalmen till någon av de 18 männen eller den enda kvinnan - Valeria Bruni Tedeschi, som tävlar med sin dramakomedi "Un chateau en Italie".

Festivalcheferna har därmed inte tagit åt sig särskilt mycket av den kritik som framfördes förra året, då inga kvinnor fanns med i huvudtävlan.
I sidokategorin Un certain regard, där juryn leds av danske regissören Thomas Vinterberg och vars syfte är att uppmärksamma nya filmtalanger, ser det bättre ut, även om det går att diskutera varför en erfaren regissör som Claire Denis återfinns där.

Sektionen öppnas med Sofia Coppolas "The bling ring" med Emma Watson i en av huvudrollerna. Skådespelaren James Franco är också utvald till denna kategori i rollen som regissör, med dramat "As I lay dying".

Baz Luhrmanns "The great Gatsby" med Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire och Carey Mulligan öppnar festivalen, som elva dagar senare avslutas med thrillern "Zulu" av Jérome Salle, där Forest Whitaker och Orlando Bloom spelar huvudrollerna.

Den 66:e filmfestivalen i Cannes äger rum 15-26 maj.

Filmerna i huvudtävlan

"Behind the Candelabra" av Steven Soderbergh
"Borgman" av Alex van Warmerdam
"The Great beauty" av Paolo Sorrentino
"Grisgris" av Mahamet Saleh-Haroun
"Heli" av Amat Escalante
"The immigrant" av James Gray
"Inside Llewyn Davis" av Joel and Ethan Coen
"Jeune et jolie" av Francois Ozon
"Jimmy P." av Arnaud Desplechin
"La vie d'Adele" Abdellatif Kechiche
"Like father like Son" av Hirokazu Kore-eda
"Michael Kohlhaas" av Arnaud Despallieres
"Nebraska" av Alexander Payne
" Only God forgives" av Nicolas Winding Refn
"The past" av Asghar Farhadi
"Straw shield" av Takashi Miike
"Tian zhu ding" av Jia Zhangke
"Un chateau en Italie" av Valeria Bruni Tedeschi
"Venus in Fur" av Roman Polanski

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista