Politisk film i Göteborg

I Göteborg pågår filmfestivalen och i det enorma filmutbudet går det alltid att urskilja spår och riktningar. I år är det till exempel ovanligt gott om politisk film från hela världen - om hela världen. Måns Hirschfeldt har tittat på några vitt skilda exempel.

Nu till Göteborg Film Festival som är i full gång. I festivalprogramet är det i år ovanligt gott om politisk film från hela världen - om hela världen. Kulturnytts Måns Hirschfeldt har tittat på några vitt skilda exempel.

Vad är det att vara norrman? Ja, det är väl också en politisk fråga, även om Allt for Norge är mycket mild dokumentär. Med stort överseende och med många frågetecken hängande i luften betrakar Sigve Endresen sitt hemland från en rymdkapsel där han tittar på journalfilmer från det senast hundra åren. Att vara norrman är lära resten av världen ett gott uppförande. Att vara norrman är att vara bäst, som Gro Harlem Brundtland uttrycker det. Det kanske inga rafflande avslöjanden, men Alt for Norges milda ton är försåtlig, och den mycket självbelåtna identititet som kryper fram, den skulle mycket väl kunna tillskrivas även Sverige.

Betydlig mer högljutt är det i vårt östra grannland. Riot-on av Kim Finn är berättesen om IT-bolaget Riots uppgång och fall om hur 21 miljonert euro försvann. Det är snabba klipp och snabba omdömen, bombastisk musik och mycket fuck och fucking. Men det är också en bra bild av hur en bubbla måste växa för att hela tiden dra till sig nya pengar. Ju fler anställda det mest mer pengar från investerarna. Men Riot visade sig bara vara bra på en sak att markandsför sig själv. För nån produkt - det fanns det aldrig. Och det känns väl igen.

Men säger man politisk film så tänker många förstås Michale Moore - och i hans namn försöker man i festivalprogramet locka folk till Christine Rose film Liberty Bound, som är ett dåligt maskerat försök att utmåla George W. Bush som en ny Hitler. Liberty Bound lämnar plats för egna tankar läser jag i programet. Ja, men bara dom rätta egna tankarna i sånna fall. Varning härmed utfärdad.

Måns Hirschfeldt

måns.hirschfeldt@sr.se