Glad konst på Vårsalongen

”Vårsalongen Formbart vill vidga synen på föremålen i vår omvärld.” Ja, så heter det när man viker årets Vårsalong åt form och design. Fyrahundra föremål har valts ut och givits plats på Liljevalchs, under överseende av utställningens kommissarier, Zandra Ahl och Niclas Östlind. Mats Arvidsson besökte Vårsalongen Formbart.

Jag vet ju inte om detta är representativt för en ny generation designers eller om det bara är representativt för Liljevalchs jury, men på den här vårsalongen finns i alla fall ingenting som påminner om klassisk svensk design, inga praktiskt utformade och estetiskt tilltalande bruksföremål, inga rena skandinaviskt blonda möbler, inga ergonomiska förskärare, inga stapelbara karotter.

Här finns en massa knasiga föremål, med inspiration från all världens färgglada, dekorationslystna hörn, bara inte från Svenska Slöjdföreningen och föreningen Svensk Form. Det finns knappt ens något blankt High-Tech, däremot en väldig massa färg och krusiduller, i egendomliga, helst felaktiga och omöjliga material. Det förhåller sig till traditionell design ungefär som haute-couturen i Paris och Milano till HM, inte kläder som är till för att ha på sig, eller grejer som är till för att användas, utan rena färg-och formövningar, demonstationer av olika sätt tänka kring utseenden och uttryck. Konst, kort sagt.

Men det slår mig när jag går omkring i de påfallande välbesökta salarna, att detta är en sorts konst som man nästan aldrig ser i s.k. seriösa sammanhang. Det här är glad konst, skojig konst, konst som man tycker om att titta på och häpna litet inför, tänk vad de kan hitta på. Här finns inga mörka rum med långsamma videor om psykiska gränstillstånd, inga undersökningar i långa textsjok om viktiga politiska problem, ingen könskamp, ingen maktkamp, inget sex, inget våld, överhuvudtaget ingenting jobbigt och otrevligt. Ingenstans anar man underströmmar av latent hot.

Det är bara kul grejer att titta på, och sällan har man heller sett en konstpublik på så gott humör på en stor institution, med folk som ropar till varann tvärs över rummet, ”kolla har du sett den här, hur knäppt kan det bli, men den här skulle man kunna tänka sig”.

Glad konst som gör folk blanka i ögonen och rosiga om kinderna, det är faktiskt också en alldeles legitim uppgift för konst, även om man måste kalla den design för att kunna visa den.  

Mats Arvidsson