Vad vill Vi?

Tidningen Vi har funnits i drygt nittio år och många har växt upp med den, liksom med Råd& Rön, Land och ICA-kuriren som hemmets veckotidningar. Nu har tidningen Vi, som ges ut av Kooperativa förbundet, precis blivit månadstidning, fått ny layout och en ny chefredaktör, Anneli Rogeman, senast från Svenska Dagbladet. Maja Aase har bläddrat i nya numret:

Just nu är läget så här: Moderaterna vill bli det nya svenska arbetarepartiet å den som fifflar mest den här veckan är en socialdemokratisk riksdagsman. Och det är också nu som tidningen Vi har en leende, kylig telefondirektör på omslaget. Vilket passar ganska bra, för jag tycker att det går en rätt kall vind genom den här nygamla tidningen.

Tidningen Vi har genom åren gått från att vara ett kamporgan för kooperationen till en hygglig tidning för folk som vill läsa nåt på riktigt, gärna lite foträtt och inget tjafs. Sosse-kändisarna Enn Kokk och Birgitta Dahl är det klassiska paret på Vi-omslaget.

Den här nya Vi liknar Månadsjournalen, och inget fel i lite mer elegans, men just den tidningen las trots allt ner för några år sen för att den inte sålde bra.

Hur som helst är det mycket läsning i nya Vi, resonerande men inte särskilt kritisk, om politik, blommor, konst och människor, och så en layout med jätteversaler som är svåra att läsa, men det finns säkert någon tanke också med det.

Det sägs att det inte går nåt bra för kooperationen och därför undrar jag kring strategin bakom den här tidnings-omgörningen. Med lite snälla artiklar om näringsliv och makt och kärvare distans till folkhemmet, då kanske fler får för sig att börja läsa, och prenumerera? Och så när siffrorna förhoppningsvis ser lite bättre ut, då kan redaktionen börja göra det som tidningen Vi egentligen är bra på. Alltså att göra vass men hygglig journalistik utan cynism, för alla dom som vill ta ansvar för att samhället inte ska bli en enda soptipp.

Så kanske det ser ut, ja, i alla fall kan man ju hoppas.

Maja Aase