Browns Bond

Kombinationen av religionshistoria och actiondrama borde vara omöjlig, men som 17 miljoner läsare av ”Da Vinci-koden” vet fungerar blandningen utmärkt. Författaren Dan Browns alter ego, Harvard professorn Robert Langdon, är snart lika välbekant som James Bond. Och nu finns ännu en bok om Langdon, översatt till svenska (av Ola Klingberg). Mikael Timm har läst Änglar och demoner, som Brown skrev före ”Da Vinci-koden”.

Dan Brown inte bara säljer mest böcker av alla nu aktiva författare, i USA och England skapar han också mest debatt. Det har nästan uppstått en ny litterär genre med böcker som förklarar vad Brown menar och var han har fel.

Allt detta efter bara fyra romaner. Varför Dan Brown är polariserande förstår jag efter att ha läst Änglar och Demoner som också den har Harvardprofessorn Robert Langdon i huvudrollen. Precis som i Da Vinci-koden hamnar den artige och orädde Langdon i en mordgåta som behöver hans kunskaper om religiösa symboler. Som alltid har han hjälp av en ung, vacker och superbegåvad kvinna. Langdon mordet på en påve och räddar Vatikanen på en halv dag, Brown behöver 500 sidor för att berätta om de timmarna. Händelserikt alltså och informationsrikt.

Till en början påminner författarperspektivet om Ian Flemings. Fleming var sjuk, invalidiserad och tålde sprit dåligt. Han skapade James Bond som är frisk, stark och klarar av falska skurkar och fala blondiner med samma säkra handgrepp oavsett hur många dry martinis han svept i förbifarten. Brown som varit lärare - det finns ett roligt snapshot från den perioden i Änglar och demoner - skapar en akademiker som är attraktiv, spänstig och istället för sura elever omges av vackra och intelligenta kvinnor och - vilket verkar viktigare - får komma in i alla bibliotek han vill.

Kompensation för underbetalda akademiker alltså. Nåja, något mer är det som skapat framgångarna. Brown drar med läsaren i tankens äventyr. Änglar och demoner är ett stycke lysande folkbildning. Européer vet väl att forskningscentret CERN ligger i Schweiz och att Vatikanen är en egen stat men Brown ger dessutom en snabbkurs om renässansskulptören Bernini, en introduktion till partikelfysik, visar medryckande hur man tolkar symboler i konstverk och lyckas förklara teodicéproblemet - alltså varför Gud tillåter fasansfulla händelser - på en halvsida. Och med tanke på att nästan all svensk nyhetsrapportering om Vatikanen präglas av missförstånd borde boken blir kurslitteratur på journalisthögskolorna.

Änglar och demoner är alltså skriven innan da Vinci koden, men berättarrytmen är elegantare, sammansmältningen av populärvetenskap och dramatik mer genomförd och här förs en medryckande och faktiskt skärpt diskussion om förhållandet mellan vetenskap och religion. Änglar och Demoner är förvisso en spänningsroman men ännu mer en bildningsroman. Brown har förtjänat och kvitterat ut sina belöningar i denna världen, påven har redan gett audiens. Vad kommer härnäst? Jo, en roman från politikens Washington. Bush har anledning att vara orolig.

Mikael Timm