Wonderboy - norsk litterär storsucce nu på svenska

I vårt grannland Norge har boken Wonderboy (översättning: Inge Knutsson) blivit en enorm försäljningsframgång. Det är den norske litteraturvetaren och ekonomen Henrik Langeland som skrivit boken som just förenar hans egna specialistområden: ekonomi och litteratur. Björn Elmbrant recenserar!

Huvudpersonen i Wonderboy är Christian van der Hall,  senior vice president i mediagruppen SMG.  Han planerar att göra det stora klippet,  en media- och förlagsfusion i Norge som ska ge honom själv personlig makt och rejält tilltagna optioner, ett projekt som dock inte visar sig så lätt att ro i hamn.

De höga upplagesiffrorna för den här romanen i Norge visar att det finns ett behov av skönlitterära försök att skildra denna speciella miljö, av den nya ekonomin och millenieskiftets börsbubbla.  

Och Langeland har verkligen inte gjort dåligt ifrån sig.  Var och en som tittat i in den här världen känner genast igen sig i hans bok:  många brunstiga hannar, mycket corporate bull-shit på svengelska, en kärlek till Patek Philippe-klockor och ett förakt för finkulturen.

Romanens fiktiva personer blandas också med åtskilliga kända personer i norskt kulturliv som statister, och det kan säkert kan bidragit till att höja upplagesiffrorna, Langeland har dock missat en viktig detalj,  att männen i den här kulturen flera gånger om dagen på ett närmast psykotiskt vis sneglade på den egna företagets börskurs, en slags ekonomisk penismätning, som är av central betydelse för att förstå allt det andra.

Bortsett från detta är miljöskildringen i Wonderboy utmärkt, och det  räcker ett tag, man skrattar till ibland. Men problemet ligger i att det blir tradigt i 500 sidor, eftersom de rika ofta är torftiga människor som lever tråkiga liv.

Wonderboy saknar också det som gav till exempel Tom Wolfes roman Fåfängans fyrverkeri dess nerv och driv. Där skildras två världar, finansfolkets isolerade liv ”där uppe” och mot en förslummad offentlig sektor, med olika synsätt på liv och moral. 

Henrik Langelands roman finns däremot bara i de rikas värld utan någon tydlig moralkonflikt och med en astrist huvudperson. När denne Wonderboy förlorar spelet, så är det bara för att andra är smartare. Det känns lite snopet. 

Björn Elmbrant

bjorn.elmbrant@sr.se