Ombud kritiska mot fokus på grön arbetslinje

Hör kulturdebatten på miljöpartiets kongress
2:18 min

Miljöpartiet har haft partikongress i helgen. Kulturen hade ingen framskjuten plats fast att man i fjol på förra kongressen beslutade att partiet skulle bli det ledande partiet för kulturpolitiska frågor i Sverige. Nu konstaterar partistyrelsen att det har man inte uppnått. Åsa Marnell är politiskt aktiv för miljöpartiet i Nacka och mycket kritisk:

- Jag tolkar det som, och det känns tråkigt att säga, men det finns ingen kompetens kring kulturpolitik i riksdagsgruppen. Det är klart att vi har en talesperson och en person som sitter i kulturutskottet men det är inte deras hjärtefrågor och jag tror att det bör vara personer som är insatta och känner för kulturpolitiken för att kunna driva dem, säger Åsa Marnell.

Åsa Marnell som är kommunpolitiker i Nacka tycker också att partiets fokus på en grön arbetslinje är allt för ensidig och utelämnar andra viktiga politikområden. Amanda Lind kommunpolitiker i Härnösand håller med. Hon tycker också att kulturavsnittet i partiprogrammet utelämnar viktiga frågor som kulturarbetarnas arbetsvillkor.

- Jag kan tycka att pratar man om kultur som motor för samhällsutvecklingen så är det för mig en mycket mer grön syn och nått vi borde lyfta mer även när vi pratar om att skapa jobb. Kulturen och de kreativa näringarna är någonstans en grund för att få ett kreativt näringsliv och det har tyvärr hamnat i skymundan, säger Amanda Lind.

Karin Thomasson är kulturpolitiker och sitter i partistyrelsen. Hon håller delvis med de kritiska ombuden:
- Jag kan hålla med, jag önskar att vi hade större avsnitt om kultur i partiprogrammet.
Varför blev det inte så?
- Vi hade en ambition att hålla partiprogrammet kort, det skulle vara kortare än det förra, så det har varit att skala ner till så lite som möjligt och så få detaljerade förslag som möjligt, säger Karin Thomasson.

Men beslutet från i fjol då, om att bli det ledande partiet för kulturpolitiska frågor varför har man inte levt upp till det? Tina Ehn partiets kulturpolitiska talesperson i riksdagen svarar:
 - Det kanske har med pengar att göra att vi inte satsat mest av alla partier i budget men det har inte med att vi inte skulle driva de här frågorna. Det gör vi. Det handlar om biblioteksfrågor. Vi har precis lagt en motion på regeringens förslag till ny bibliotekslag som vi inte tycker duger. Det handlar om vad är det för kultur barn får i skolan, vad händer med de estetiska ämnena. På fyra år har vi en miljard mer i kulturbudget än vad regeringen lägger, säger Tina Ehn.

Det partiprogram som antogs på kongressen tar upp kulturfrågor som vikten av musik- och kulturskolor för alla barn och bibliotek med utbildad personal, men kongressen antog också nya skrivningar om mångkulturalismens fördelar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".