Så här kommer Martin Martensen-Larsens skulptur att se ut. Illustration: Magnus Elvstrøm Myrälf

Dansk konstnär ska förgylla dödsdömd

"Dödsdomen är en mental förgyllning"
1:22 min

Det senaste greppet i debatten kring dödsstaff i USA presenteras nu. Det är den danske debattören Martin Martensen-Larsen som planerar förgylla kroppen av en avrättad dödsdömd och sedan utforma en skulptur som ser likadan ut som Lincoln Memorial i Washington. Enligt Martensen-Larsen har två ännuhemliga gallerier redan tackat ja till att ställa ut den. Hela projektet ska ses en kommentar till dödsstraffdebatten i USA.

Martin Martensen-Larsen har tidigare blivit uppmärksammad när han sålde biljetter till en avrättning i USA och senare när han ställde ut askan från en annan avrättad i ett timglas.

Den här gången har den dödsdömde Travis Runnels, vars datum för avrättning ännu inte utsatt, gått med på att donera sina kvarlever till den förgyllda skulpturen.

I USA menar man att den dödsdömde är värdelös, mänskligt avfall, säger Martin Martensen-Larsen. Men i verkligheten blir han motsatsen. Mittpunkten i en ritual som samlar nationen, därav Lincoln-parafrasen. Och folket ger den dödsdömde en mental förgyllning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".