Piratkopieringen av e-böcker ökar. Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Piratkopierad litteratur på internet ökar

Piratkopierad litteratur på internet ökar
1:07 min

Piratkopierad litteratur på internet ökar när de illegala fildelningstjänsterna blir fler hävdar Svenska Förläggareföreningen i en ny rapport. Detta sker samtidigt som den svenska e-boksutgivningen utvecklas snabbt och de digitala böckerna blir fler.  

Pia Janné Nyberg som är jurist på Svenska Förläggareföreningen ser med oro på att piratkopierad litteratur på internet ökat i och med att det idag finns flera illegala fildelningstjänster som är specialiserade på  just både e-böcker och ljudböcker.

För att få bukt med piratkopierad litteratur på nätet föreslår Svenska  Förläggareföreningen bland annat en satsning på att öka människors kunskaper om upphovsrättsintrång. Konkret vill man att myndigheter och politiker informerar allmänheten mer om upphovsrätt och vilka straff som gäller vid fildelning.

– Vi föreslår även en statlig utredning som klargör vad internetoperatörerna har för ansvar för att stävja upphovsrättsintrång på internet och hur deras ansvar kan göras tydligare, säger Pia Janné Nyberg.

Irma Norrman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".