Nationell Idag kan få fortsatt presstöd. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Nationalistiska tidningar kan få fortsatt presstöd

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ville stoppa presstöd till tidningen Nationell Idag. Men en utredning av presstödet säger nej till förslaget.

2010 utbröt en häftig debatt kring presstödet, efter att Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag beviljats presstöd. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) valde då att låta den pågående  utredningen om presstödet även analysera om det är möjligt att ställa krav på tidningar att respektera  demokratins idéer. Detta skulle även kunna drabba tidningar som Proletären och den marxistiska Offensiv.

Men den parlamentariska kommittén som utreder presstödet  säger nej till kulturministerns förslag.

- Det strider mot yttrandefriheten, säger Helene Pettersson som är socialdemokratisk representant i kommittén till Riksdag & Departement.

Anna Steele från Folkpartiet tycker att ett förbud skulle innebära att det måste finnas en form av granskningsnämnd för att avgöra vilka tidningar som är odemokratiska.

- Och detta är inte statens uppgift. Det handlar om yttrandefriheten. Handlar det om hets mot folkgrupp eller liknande finns det redan lagar som reglerar detta, säger hon till Riksdag & Departement.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".