Författares levebröd i fara

Som Kulturnytt rapporterat tidigare är biblioteksersättningen, som ger ekonomisk kompensation för utlånade böcker till författare och översättare, i fara. Ersättningen utgår enbart till upphovsmän bosatta i Sverige, vilket EU-kommisionen uppfattar som diskriminerande. Nu närmar sig ett åtal inför EU-domstolen, mot Sverige, Finland och Danmark - som har liknande system.

I ett gemensamt uttalande tar de nordiska författarorganisationerna biblioteksersättningen i försvar, med motiveringen att den ”främjar de egna språken och det lilla språkområdets litterära kultur”.
  Samtidigt, i Storbritannien, hotas författarna av den den växande handeln med begagnade böcker.

LONDON. När Da Vinci-koden går att köpa begagnad från olika internethandlare för motsvarande 40 kronor istället för riktpriset på 90 så drabbar det ingen fattig - den boken var förra årets bästsäljare här, precis som i Sverige, och ger Dan Brown många miljoner i royalties ändå. Men andra författare, med mer normala försäljningssiffror och inkomster, har börjat reagera mot begagnade böckerhandelns utbredning och kräva en del av intäkterna från den.
  Det är inte bara internethandeln med begagnade böcker som har växt; olika välgörenhetsorganisationer säljer också mer och mer böcker. Brittiska Oxfam sålde böcker för 200 miljoner kronor förra året och är numera Europas största säljare av begagnade böcker.
  Detta berövar oss vårt levebröd, säger ett antal brittiska författare nu, och kräver nya lagar som tvingar dem som säljer begagnade böcker att betala royalties till författarna. Men Oxfam har svarat med att säga att det kanske är en tanke vad gäller internethandeln, men Oxfam säljer böcker för välgörenhet - och det är en helt annan sak.

Agneta Ramberg