Thielska galleriet. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Thielska i blåsväder för bytesaffär

Thielska galleriet i Stockholm är i nytt blåsväder. I Dagens Nyheter kritiseras förre styrelseordföranden Claes Wachtmeister och tillförordnade intendenten Andreas Brändström för att ha utövat kontroversiell byteshandel i samband med en ny utställning.

Utställningen "Stockholm new", med 66 modebilder från magasinet Stockholm New, har kommit till i ett samarbete med Claes Britton. Denne tog kontakt med Andreas Brändström och erbjöd Thielska att i utbyte bland annat ge galleriet en ny grafisk profil, en uppfräschad webb, ett förbättrat pressregister och ett digitaliserat arkiv.

- Vi presenterades för påskrivna avtal och ett fait accompli, säger Tina Wik, styrelseledamot för Thielska, till DN.

I en krönika i anslutning till artikeln skriver DN:s konstexpert Birgitta Rubin att det i förlängningen är "oacceptabelt att på detta sätt kunna 'köpa' prestige och marknadsföra sin egen verksamhet på en museistiftelse som till stor del finansieras med skattepengar".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".