Vänsterpartiet i Umeå vill ha fristad för alla

Vänsterpartiet i Västerås har gjort det, och nu föreslår också deras partikamrater i Umeå att också Umeå ska bli fristad för konstnärer i alla uttryck, och inte bara för författare och andra som arbetar med det skrivna ordet.

Det finns sedan tidigare ett beslut i Umeå kommun om att ta emot förföljda författare, och med dagens förslag skulle kommunen alltså också kunna ta emot förföljda musiker och bildkonstnärer. Idag skickade vänsterpartiet i kommunen in ett förslag till kommunfullmäktige med den innebörden.

- Vi tror att Umeås stad och kulturliv har mycket att vinna på att Umeå blir fristad även för andra kulturarbetare som utmanar regimerna i sina hemländer på andra sätt än genom det skrivna ordet, säger Örjan Mikaelsson, kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

I Västerås har kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen antagit vänsterpartiets förslag och beslutat utreda vilka möjligheter staden har att bli en fristad för konstnärer i alla uttryck.

I Sverige idag finns det annars bara fristäder för förföljda författare och journalister. Under dagen ska Jönköping som sjunde kommun i Sverige skriva avtal med fristadsorganisationen ICORN om att ta emot en författare eller någon annan som förföljs för att han eller hon har utmanat regimen i sitt hemland genom det han eller hon har skrivit.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".