Bibliotekspengarna räcker inte till köp av böcker

Pengarna räcker inte till bokinköp
2:51 min

Så till biblioteken i Nacka kommun som lever under skilda verkligheter. Det bolagsdrivna Dieselverkstaden har genererat vinst till sin ägare dvs personalen med flera hundra tusen kronor de senaste åren. Vid årsskiftet införde kommunen ett nytt ersättningssystem för alla bibliotek som reglerar hur mycket pengar de har att röra sig med. Och som en konsekvens av det har några av de kommunalt drivna biblioteken knappt råd att köpa in böcker i år. Helena Torsslow är chef för biblioteket i Orminge.

- Ja på Orminge bibliotek så har det inneburit en sänkning med 250 000 från tidigare år, från förra året och det den enda posten man kan lägga det på är media så det blir en halvering av inköpen av media, säger Helena Torsslow.

Och det har lett till klagomål från biblioteksanvändarna om att utbudet av nya böcker och andra medier är för dåligt, säger Helena Torsslow. Hon är också chef för biblioteket i Nacka forum som riskerar att få betala tillbaka pengar till kommunen för att man inte klarar av att hålla öppet så mycket som man blivit ålagd. För de två biblioteken Nacka Forum och Orminge räknar hon med att budgeten minskar med 400 000 kronor i år jämfört med i fjol.

Vid årsskiftet skrevs nya fyra-åriga avtal med alla sex bibliotek i Nacka kommun varav några fick höjda ersättningar och andra sänkta. Det gäller både dem som drivs i privat och i kommunal regi. Det nya ersättningssystemet ersätter biblioteken för hur många utlån och öppettimmar de har, men antalet biblioteksbesök räknas inte längre. Barbro Bolonassos är chef på Fisksätra bibliotek.

- I och med det nya avtalet och vi använder de timmar vi fått och bemannat dem på ett rimligt arbetsmiljömässigt sätt då finns det inte några pengar kvar till svensk litteratur. Tyvärr fick jag stryka den summan för att få en budget i balans. Och då har vi ända tagit bort nästan allt vi kunde ta bort utom städning och sådana saker som är tvingande, säger Barbro Bolonoassos.

När Barbro Bolonassos bemannat biblioteket och kalkylerat för övriga kostnader fanns det 1000 kr kvar för vardera svensk vuxen och svensk barnlitteratur i år. Kulturnämnden i Nacka sköt då till 33 000 kronor extra. Biblioteket har också fått 75 000 kronor för att köpa utländsk media för eftersom många med rötter i andra länder bor i Fisksätra.

Systemet med både en privat aktör och en kommunal som driver bibliotek i Nacka kommun har lett till att det blivit en snedvriden konkurrens säger Helena Torsslow. Hon menar att biblioteken ställs mot varandra när de i själva verket hör ihop.

- Om vissa har högre kostnader så drabbar det även det privata faktiskt genom att i alla fall två av biblioteken kan inte köpa så mycket media och då innebär det att det drabbar även de som har mycket media för att då måste man låna från till exempel Dieselverkstaden, säger Helena Torsslow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".