Andrzej Tichy ställer allt på ända

Vad är det som går och går, men aldrig kommer till dörren? Ja, visst, helt rätt – det är klockan. Men nuförtiden är det inte alls säkert att tiden bara går framåt. Mattias Berg har läst en av vårens romandebutanter: Andrzej Tichy, född 1978 och bosatt i Malmö. I hans bok ”Sex liter luft” ställs återigen allting på ända.

Tiden är ur led. Och livet är en dröm.

Det senaste decenniet har barockens och romantikens favoritidéer kommit tillbaka med full kraft. Särskilt på film: i skruvade berättelser med underliga titlar som ”De tolv apornas armé”, ”Vanilla Sky” och ”Eternal Sunshine on a spotless mind”. Här blandas alla möjliga tidsplan blandas med varandra – och handlingen snurrar snabbt kring den avgörande frågan: Är alltihop bara en dröm? Och vem är det i så fall som drömmer? När Andrzej Tichy nu romandebuterar med en annan mystisk titel, Sex liter luft, är det precis i den här traditionen.

Allra mest påminner hans berättelse om filmen Memento, som kom för några år sen. Där rullades hela handlingen upp baklänges, tillbaka till den punkt där huvudpersonen tappade minnet.

I Tichys roman vaknar Ivan och upptäcker att alla andra människor är borta. Inte bara Mamma och Pappa, som här kallas mama och papa med lite drömsk kontinental touche, utan också kompisarna – eller vad man ska kalla dem. Hela gänget av trasiga, rotlösa figurer med obestämt ursprung och våldet som första utväg. Vlad, Kennedy, Hea, Silky… Alla är försvunna. Inte en katt är kvar. Jo, förresten – en katt. Men den tar Ivan livet av, eftersom han inte har så mycket annat att göra i sin ensamhet.

Debutanten Andrzej Tichy vevar kronologin framåt och bakåt. Kapitlen har omväxlande rubriker som ”Första veckan efter” och ”Två dagar innan”. Och det är talangfullt, välskrivet, ganska spännande och inte riktigt nödvändigt. Med andra ord en roman av det slag som många debutanter måste skriva – innan de kommer på något annat att berätta.

Här handlar allt om tid: att vara i den, före den, bakom den – eller utanför den.Det kan nog dröja innan Andrzej Tichy hinner ikapp sina egna ambitioner. Men förhoppningsvis är det bara en fråga om tid. Det också.

Mattias Berg