Clintan i skottlinjen

Med två och en halv veckor kvar till Oscarutdeningen har en av dom mest nominerade filmerna hamnat i skottgluggen i den amerikanska debatten. Det handlar om Clint Eastwoods hyllande boxningsfilm ”Million Dollar Baby”.

Hilary Swank spelar en revanschlysten 30-årig kvinna från den vita slummen, som kommer till Clint Eastwoods härdade tränare, med en enda önskan - att bli världens bästa boxare.

Matchen om VM-titeln slutar med att Swank blir knockad, och förlamad från halsen och neråt. Hon ber tränaren att hjälpa henne att dö, något som nu har rört upp känslorna.

Kristna grupper rasar, handikapporganisationer säger att allt dom har kämpat för nu går om intet, och vissa menar till och med att det här inte är en spelfilm utan en propagandafilm för aktiv dödshjälp.

Hilary Swank har hittills vunnit alla priser i dom många galor som föregår den stora Oscarsgalan, och hon är storfavorit till årets Oscarsstatyett för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen är också nominerad till årets bästa film och Clint Eastwood är nominerad till bästa regissör.

Men nu ifrågasätts det om filmen kanske har rört vid en fråga allt för känslig för Hollywood, och att den 7-faldigt nominerade filmen därför kan bli helt utan statyetter den 27 februari. Å andra sidan säger en konservativ debattör, i det snarast hatiska debattklimat som just nu råder - att det här är precis vad Hollywood vill ha, carte blanch för att utrota alla handikappade.

Sara Stenholm, New York.