Sex, politik och rock’n roll i Berlin

Idag invigs Berlinalen, filmfestivalen i Berlin som i år är större än någonsin.  Man räknar med att sälja nästan 400 000 biljetter och här visas över 350 filmer från 52 länder.   Ändå har Berlinalen svårt att locka till sig dom verkliga stjärnorna. Hollywood verkar lockas inte av Guldbjörnen och har börjat stanna hemma. Kristian Åström rapporterar.

Oscarsgalan är numera i februari istället för som förr i mars och det gör att berlinfestivalen kommer i kläm. Filmer lanseras tidigare och stjärnor håller sig hellre hemma i Los Angeles än åker till kyliga Europa så här kort tid före den stora galan. Därför ströks t ex festivalens tänkta öppningsfilm, Aviator. Filmen går redan på biograferna i Tyskland och när sedan huvudrollsinnehavaren Leonardo DiCaprio inte kunde komma så var det meningslöst att visa filmen. Det blev allt för B.

Av samma anledning ströks hollywoodfilmerna ”Ray” och Clint Eastwoods ”Million dollar baby” - filmer som normalt haft en given plats i programmet.

Nu är det inte så att Berlinalen håller på att skrumpna ihop till ett nationellt tyskt evenemang, tvärt om. Årets Berlinal är den mest omfattande någonsin, i år visas över 350 filmer från 52 länder.

Som tidigare kombineras realism med glamour och branschfolk med den vanliga biopubliken - liksom på Göteborgs filmfestival är det publika inslaget viktigt. I tävlingsklassen konkurrerar 21 filmer om guld- och silverbjörnar, filmer som enligt festivalgeneralen Dieter Kosslick täcker tre teman - sex, politik och rock’n roll. Något svenskt bidrag finns inte med i den stora tävlingsklassen - Kay Pollaks Oscarsnominerade ”Så som i himmelen”, som får internationell premiär här, visas i festivalens sektion Berlinal Special.

Kristian Åström, Berlin.