René León Rosales och Behzad Khosravi Noori har gjort filmen "Genklang". Foto: Leif R Jansson/Scanpix

"Genklang" av René León Rosales och Behzad Khosravi Noori

En en stark röst i debatten efter förortskravallerna i maj har varit Megafonen, en organisation som kämpar för social rättvisa i Storstockholm. I morgon premiärvisas en dokumentärfilm om Megafonen på Tensta konsthall, gjord av konstnären Behzad Khosravi Noori och etnologen René León Rosales. Kulturnytts Jenny Teleman fick en förhandstitt på filmen, och hoppades få svar på alla sina frågor om förorten, innerstaden och integrationen.

"Genklang" handlar om en bussfärd visar det sig. Från förra året. Ett antal ungdomar ska i Megafonens regi åka till Göteborg och hälsa på systerföreningen "Pantrarna för upprustning av förorten" på första maj.

Dragplåster är den åldrade Black Panther-ledaren Bobby Seal. En gestalt ur en äldre generation, från en annan kontinent, en annan kamp.

Eller samma? Det är nog frågan filmen ställer sig. Under bussfärden intrevjuas tonåringarna om vad de väntar sig av Seal.

Han verkade i USA på 60-talet, det här är Sverige 2013. Vi har andra problem. Vårt problem är att vi inte har några problem. Vårt problem är att det bästa landet hur kan det blir bättre? Vilket är en ganska lysande sammanfattaning av ett vårt dilemma.

- Varför åker ni med på denna resa.

För att det är trevligt att interagera med andra förorter blir det artiga svaret.

- Hur kommer det sig att just du är med?

För jag vill inte tillhöra den passivt klagande gruppen blir DET artiga svaret.

Det är vad jag får med mig från denna stillsamt registrerande dokumentation av en gruppresa. Ett salt och välformulerad övertagande av en lågmäld svenskspråkig byråkratironi.

Att äga det är nog motorvägen till framtiden för de smarta ungdomarna i bussen och en kraftig genklang från Svarta Pantrarnas eleganta retorik på köpet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista