Sheela Gowda. Fotograf: David Richter/SR

Hon ställer ut kospillning

"Det är som att arbeta i papier-maché"
1:58 min

Det blir konst av kospillning i Lund under sommaren. Det är den indiska konstnären Sheela Gowda, med målningar, skulpturer och installationer, som ställer ut på Lunds Konsthall.

Förutom kospillning använder hon bland annat plåttunnor och plastpresenning, som indiska asfaltarbetare vanligen arbetar med, till sina verk för att hon menar att materialens historia berikar konstverken.

Hennes konst handlar väldigt mycket om materialet. På frågan varför hon jobbar med kospillning, säger hon:

- Därför att det är bra. Ungefär som papier maché.

I sina verk tittar hon på den tid vi lever i, gärna mötet mellan det urbana och landsbygden. Hennes engagemang väcks ofta av en slump, säger hon.

I verket "Protest my son" visar hon ett fotografi från en tidning där ett indiskt stamfolk poserar i utstyrslar som de förefaller satt på sig för att uppfylla bilden av hur ett stamfolk förväntas se ut. I en kopia bredvid har Sheela Gowda gett figurerna ännu fler attiraljer som en kommentar till vår aptit på det exotiska kanske kanske brist på förståelse för deras verklighet.

- Hennes konst görs ofta utifrån hennes erfarenhet av både indisk och västerländsk kultur och det gör henne intressant, säger konsthallschef Åsa Nacking.

David Richter

david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".