Eva Rydberg och Sven Melander. Foto: Mikael Lindell Bohlin

‘Allo ‘Allo emliga armén på Fredriksdalsteatern

'Allo 'Allo emliga armén på Fredriksdal
2:13 min

Det är tjugonde året som Eva Rydberg spelar sommarteater på Fredriksdal i Helsingborg.  I år sätter man upp pjäs-versionen av "´Allo ´Allo emliga armén", som såklart bygger på den populära tv-serien med samma namn från 1980-talet. I fredags var det premiär för pjäsen som utspelar sig i det tyskockuperade Frankrike 1943.

Det är inte direkt svårt att förstå cafeägaren Renés (spelad av Sven Melander) förtvivlan när hans hustru (spelad av Eva Rydberg), hon som inte kan sjunga, ska stå för underhållningen.

Skådisen Eva Rydberg har däremot stått för pålitlig underhållning i tjugo år på den här scenen och så också den här gången, nyskapande dramatik är det väl inte precis, men inte mindre skoj för det.

Figurerna minns väl de flesta, i alla fall den äldre generationen, från tv-serien. Och skulle man nu ha glömt, så gör ensemblen sitt bästa för att efterlikna förlagan, som i sin tur var en parodi på en annan tv-serie och alla gamla brittiska filmer om andra världskriget.

Som pjäs kom den 1986, och visst - den känns en aning daterad: mycket av humorn ligger i felsägningar och brytningar - på engelska, tyska och franska. Det är skoj ett tag, i längden faktiskt lite tjatigt. Men pjäsen har också en annan sida - gott om säkra poänger, oneliners och, en periodvis, riktigt rolig dialog.

Regissör Anders Albien, som satt upp mycket fars, driver upp tempot. Jag hade gärna sett att han strykit lite i texten också, speciellt i den pratiga första akten, och även gallrat i mängden av väl billiga snusk-skämt.

Men ensemblen är bra. Sven Melander spelar en lite mer sävlig och återhållen typ, än vad han brukar göra, men han är exakt i tajmningen och är den som driver föreställningen. Kim Sulocki är rolig som stiff gestapoman.

Eva Rydberg själv, som med åren lämnat över mer och mer åt kollegorna, gör den lite mindre rollen som Edith. Ändå är det som väntat roligast när hon får ta plats och får igång replikbollandet med Sven Melander.

Det får gärna bli 20 år till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".