Ny konstnärlig högskola i Stockholm

"Konsten kan komma att programmeras"
1:59 min

I januari nästa år slås portarna upp till en ny konstnärlig högskola, Stockholm University of the arts. Tre av Stockholms sex konstnärliga högskolor får sammanlagt 40 miljoner kronor av regeringen för att gå samman i ett nytt lärosäte. Målet är att stärka den konstnärliga forskningen och få examensrätt på forskarnivå.

I januari går Stockholms dramatiska högskola ihop med Dans och cirkushögskolan och Operahögskolan i den nya högkolan.

- Jag tror att om vi pratas vid om tre till fem år så kommer vi ha sett många spännande saker komma ur det här. En massa samarbeten både inom och utom Sverige. Det blir ett kraftbatteri och en miljö som kommer att påverka och gynna konstarterna, säger Bo-Erik Gyberg, rektor på Stockholms dramatiska högskola.

Idag har tre lärosäten i landet rätt att examinera forskare i konstnärliga ämnen - i Göteborg, Borås och Lund. De konstnärliga högskolorna i Stockholm har hittills varit för små för att få egen examensrätt, varför man nu väljer att gå ihop i en gemensam högskola. Men de tre övriga konsthögskolorna - Konstfack, Kungliga Konsthögskolan och Kungliga Musikhögskolan - ställer sig utanför sammanslagningen och ser risker för ökad och tungrodd administration och minskat oberoende och självständighet i en eventuell sammanslagning. Måns Wrange är rektor på Kungliga Konsthögskolan:

- Jag ser pessimistiskt på att kunna behålla självständigheten.

Varför då?

- Rent administrativt krävs det en signatur från rektorn för att ändra strukturen. Och ser man på det internationellt har det skett en våg av sammanslagningar. Och när jag pratar med mina kollegor hör jag nästan bara om de negativa konsekvenserna av sammanslagningarna. De har skett av andra skäl än konstnärliga, säger Måns Wrange.

Såväl Konsthögskolan, Musikhögskolan och Konstfack menar att de riskerar att förlora sin särart, sitt varumärke och självständighet inom ramen för en ny högskola. De ser positivt på att samarbeta inom den konstnärliga forskningen, men vill inte samordna verksamheten i en gemensam ny myndighet.

Konstfacks rektor Maria Lantz säger också att det rent konstnärliga skulle kunna påverkas av ett eventuellt samgående:

- Det är möjligt att det skulle gå jättebra. Men det skulle säkerligen kunna bli så att konsten skulle programmeras. Det finns en klåfingrighet i vad konst ska vara som man skulle kunna riskera, säger Maria Lantz.

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".