Zadie Smith. Foto: Sergio Dionisio/AP

Zadie Smith: "NW"

Martina Lowden recenserar "NW" av Zadie Smith
2:47 min

Sedan sin succédebut med "Vita tänder" år 2000 har brittiska Zadie Smith fortsatt skriva om identitet och varför vi blir de vi är. Hennes nya bok heter "NW" - bokstäverna står för North West, närmare bestämt de nordvästra delar av London där historien utspelar sig.

Jag är den enda författaren till den ordbok som definierar mig, säger en röst på radion. Leah hör den och vill spara orden. Jag är den enda, antecknar hon, men blyertsen fäster inte på magasinets glossiga omslag, det blir bara det: jag är den enda. Sen ger hon upp, blundar, dåsar.

Så temat finns där redan på första sidan i Zadie Smiths fjärde roman: att du är den enda som finns och att du kan bli vem du vill - eller, att du vill leva så men inte får tanken att fästa. För Leah är den som bara blir. Världen händer henne och hon låter sig hända. Tid flyr obrukad och verblös. I ett flimrande modernistiskt intrycksflöde drar en het och högspänd sommar förbi, och så är hennes del av boken slut.

Hennes barndomsbästis Natalie kan leva så och har gjort det: valt sitt liv. Blivit en någon, välbeställd advokat och tvåbarnsmor. Som liten hette hon Keisha, men det namnet bytte hon ut på universitetet. Distanserade prosabitar med sofistikerat litterära rubriker skildrar hennes klassresa. De är korta, men inga fragment, utan en helhet lika sammanbitet målinriktad som sin huvudperson.

Männen i boken får hårdare villkor och mindre sidutrymme. Det är Felix, som länge levt en sorts liv, men vill leva ett annat. Och så Nathan, hemlös narkoman, som säger att han aldrig varit fri och aldrig kunnat välja. Alla fyra, som nu är några och trettio, har vuxit upp i samma fattiga bostadsområde i nordvästra London. Leah är den enda vita av dem, och ja, liksom kön och klass spelar ens hudfärg roll för vilka roller som blir möjliga för en att spela. Men hur stor roll? Alla tror olika.

Zadie Smith är en de språkliga transformationernas författare. Inte två av hennes böcker är skrivna i samma stil. Den här gången går hon ännu längre än vanligt: varje huvudperson får en helt egen slags prosa. Även om greppet splittrar boken lite, framhäver den temat: hur hur de stora åtskillnaderna går igen i de små, långt ner på ordvalets och vardagslivets mikronivåer? Översättaren Alva Dahl har gjort ett strålande arbete med den mångröstade och mångförslagna berättelsen, som hålls samman av sin skarpsyn och humor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".