Christo klär Central Park

Tidigare har de bland annat svept in den tyska riksdagen och bron Pont Neuf i Paris i tyg. Nu har det världsberömda konstnärsparet Christo och Jeanne-Claude klätt Central Park i New York i orangea

Exakt hur man avgör vad som är väldens största konstverk är lite svårt att veta, men att ställa ut sjutusen femhundra portar klädda i orange tyg i en park borde komma rätt högt upp på listan i alla fall. Konstnärsparet Christo och Jeanne-Claude har arbetat med projektet ”The Gates” ända sedan 1979, och imorgon är det äntligen dags för öppningen här i Central Park mitt i New York.

700 människor har under veckan hjälpt till att sätta upp mastodontverket i parken.

Också New Yorks hotellägare förbereder sig. Vissa tror att det kommer tvåhundra tusen extra besökare till stan dom närmaste veckorna för att titta på Cristos verk, och turistbyrån i Berlin i Tyskland har intygat vilket uppsving Cristos inslagning av riksdagen där för tio år sedan var för Berlin.

En annan som också är imponerad av konstverket är Paul Stern. Till vardags är han affärsman, men nu står han i dyra friluftskläder mitt i Central Park och skruvar ihop en port. Och han tror inte bara det handlar om konst, det kan lika gärna vara en välkomsthälsning till rymdvarelser.

Sara Stenholm

sara.stenholm@sr.se