Konsten i skymundan i samverkansmodellen

En ny undersökning visar att bara drygt tre procent av regionernas totala kulturutgifter läggs på konst och formgivning. Men variationerna mellan regionerna är stora. Gotland spenderar det dubbla medan Blekinge inte ens lägger en procent på bild och form.

Det är Konstnärernas riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och industriformgivare som tagit fram siffrorna för att se vilka konsekvenserna blivit för just bild- och formområdet i och med samverkansmodellen.

Undersökningen visar också att alla regioner utom Blekinge tillämpar eller ska tillämpa MU-avtalet alltså det avtal som ger konstnärer både medverkans- och utställningsersättning, och det verkar också som om fler regioner nu arbetar mer med den och andra bild- och formfrågor än förut.

Samtidigt konstaterar rapportförfattarna att det kommer att ta tid innan förändringar som gynnar konstnärerna slår igenom och man är också rädd för att den allt större administrativa börda som blivit en av samverkansmodellens konsekvenser ska gå ut över det konstnärliga skapandet.

Kulturnytt

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".