FKP Scorpio lyckades inte väcka insomnade Hultsfred till liv, men Bråvalla är i princip slutsålt.

Tysk biljettjätte pumpar in pengar i Bråvalla

"Den ena armen föder den andra"
1:20 min

Idag drar festivaldebutanten Bråvallafestivalen igång i Norrköping. Arrangerar gör tyska FKP Scorpio, som också försökte sig på att väcka den insomnade Hultsfredsfestivalen, men utan att lyckas. Men hur kommer det sig att FKP Scorpio kan ta storförluster som Hultsfred och ändå fortsätta satsa, samtidigt som allt fler festivaler tvingas i lägga ner? Jo, där spelar just biljetterna en viktig roll.

FKP Scorpio ägs till 45 procent av tyska Eventim - ett av Europas största biljettförsäljningsföretag, som nu vill avancera på den svenska marknaden. De två parallella tyska satsningarna ger ekonomiska muskler mitt i den omtalade festivaldöden.

- Oavsett om man drar igång ett nytt biljettföretag, eller öppnar en ny marknad, som i Scorpiofallet, så finns det två saker som man har väldigt stor nytta av. Dels är det en finansiell stabilitet, och så är det uthållighet, säger Lars Aade, VD på Eventim i Sverige.

Båda de tyska företagen är stora inom sina respektive branscher ute i Europa. FKP Scorpio är en av de ledande inom musikarrangörsbranschen, och Eventim inom biljettförsäljning.

Men än så länge har Eventim inte hunnit bli särskilt stora på den svenska marknaden, enligt Lars Aade, men det hoppas man ska förändras i och med samarbetet med FKP Scorpio. Eventim står för all biljettförsäljning till FKP Scorpios svenska arrangemang.

- Jag tror att vi kompletterar varann rätt bra, för vi har funnits på den svenska markanden sedan 2009. Vi har ju varit här. Dels kan vi biljettdistributionen och inpasseringssystemen, som vi hjälper våra arrangörer med. Men sen kan vi också hjälpa till på andra sätt.

- Den ena armen föder den andra, och tvärtom. Om du har en ägare och har båda kanalerna, både innehållet och distributionen, så får du större del av pengen, så att säga, säger Lars Aade.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".