Hellre live än bio

Hellre live än bio
1:23 min

Fastighetsägarnas nya kulturindex visar också hur svenskarnas kulturvanor har förändrats i stort och trenden är tydlig: Vi vill numera hellre gå på live-evenemang än på bio. Rudolf Antoni näringspolitisk är chef på Fastighetsägarna och en av rapportförfattarna:

- Vi har mätt den senaste fem års perioden och jämfört den med den föregående fem års perioden och då visar det sig att biobesöken har minskat drastiskt samtidigt som både teater och pop- och rockkonserter går framåt, säger Rudolf Antoni.

Det är Fastighetsägarna som tillsammans med SOM-institutet har undersökt en rad faktorer som påverkar hur attraktiv en stad är att bo i utifrån ett kulturperspektiv. De har tittat på tillväxttakten, invånarnas utbildningsnivå och löneläge, priserna på boende och hur många som är egen- och småföretagare. De har skickat ut enkäter till sammanlagt 28 000 personer mellan 2003 och 1012 som fått svara på frågor om sina kulturvanor. Och då har det alltså skett en förskjutning till live-evenemangens fördel i det att man hellre tar del av kultur här och nu än går på bio. Utifrån undersökningsresultatet har man sett ett tydligt samband mellan kulturvanor och ökad tillväxt.

- Jag skulle säga att det är kulturen som är den faktorn. Det innebär att om du vill ha en positiv tillväxt i kommunen så kan du inte göra det utan att samtidigt se till att kulturen utvecklas, säger Rudolf Antoni.

En liknande rapport presenterades för några år sedan och städerna i toppen och botten är i stort detsamma nu som då. Lund, Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala ligger i topp medan Skellefteå och Örnsköldsvik ligger sämst till i rankningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".