Edvin Endre. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Edvin Endre klar för HBO-serie

Karriären pekar spikrakt uppåt för 18-årige Edvin Endre. Redan före fredagens premiär av filmen "Tyskungen", där Endre har en stor roll, blev han klar för den andra säsongen av HBO-producerade serien "Vikings".

- Jag har varit väldigt fokuserad på det här sedan jag var sexton år och har jobbat hårt för att nå hit, så det känns skönt att det går framåt, säger Edvin Endre på telefon från Irland, där inspelningarna äger rum.

"Vikings", som visas på svenska HBO Nordic, är ett historiskt drama. Det första avsnittet regisserades av svensken Johan "Stakka Bo" Renck och sågs av sex miljoner tv-tittare i USA. Nu ska inspelningen av den andra säsongen dra igång.

- Jag har sett hela säsong ett och är ett stort fan av serien. Den är fantastiskt välproducerad och det finns många duktiga skådespelare i den, säger Edvin Endre.

En av skådespelarna i serien är Gustaf Skarsgård, som spelar rollen som skeppsbyggaren Floki. Vilken roll som Edvin Endre kommer att spela kan han inte berätta, men eftersom 18-åringen planerar att flytta till Irland så lär det handla om mer än bara enstaka avsnitt.

Än så länge har inspelningarna av "Vikings" inte dragit igång på allvar. Edvin Endre har bara varit några dagar på Irland och flyger i dag tillbaka till Stockholm igen då han fyller 19 år på måndag. Men trots den korta tiden har han märkt av en skillnad gentemot de svenska produktioner som han är van vid.

- Det är ett större fokus här, folk har stenkoll på sitt område eftersom de är så extremt utbytbara på ett sätt som de inte är i Sverige. Det gör att de måste anstränga sig mer, säger han.

I Sverige har Edvin Endre varit med i två långfilmer, "Studentfesten" och Camilla Läckberg-filmen "Tyskungen", som har premiär på fredagen. Frågan är när man får se honom i svensk film igen? Med ena foten i den anglosaxiska filmvärlden medger Edvin Endre att det är utländska filmer som lockar.

- Jag vet i alla fall att jag definitivt inte vill vara bunden till svenska produktioner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".