"Sociala frågor är också relevanta för en litteraturmässa"

Just nu pågår Festa Literária Internacional de Paraty (Flip) en av Brasiliens största litteraturmässor. Efter de senaste massdemonstrationerna i landet har mässans organisatörer ändrat sitt program och inrättat en ny programpunkt där protester kommer att diskuteras ur ett litterärt perspektiv. Bland annat kommer det i ett rundabordssamtal att diksuteras poesi och revolution. Milton Hatoum, en av Brasiliens största samtida författare, är en av dem som deltar:

– Alla här på mässan går runt och diskuterar politik och vill förstå situationen i landet, och de utländska författarna frågor oss brasilianska: om den förre presidenten Lula da Silva var bra för de fattiga, varför protesterar då folk ?

Det säger den brasilianske författaren Milton Hatoum på en dålig telefonlinje från Brasilien där han deltar i Flip , en av Brasiliens största litteraturmässor.

Milton Hatoum säger också att det svårt att inte se de sociala problemen i landet:

– Vi lever med dem varje dag , och därför kan vi författare inte heller blunda för den politiska situationen.

– Lulas da Silvas regering gjorde mycket för Brasilien, men orättvisorna består: idag kan många köpa saker men utbildning och sjukvård i landet  är fortfarande bristfällig, och politikerna är korrupta.

Milton Hatoum vars böcker ofta skildrar mänskliga relationer, säger att även de politiska och sociala problemen hör till de mänskliga relationerna, och att det är det litteratur handlar om.

– Därför är sociala frågor också relevanta för en litteraturmässa , och för oss författare, säger han.

Irma Norrman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".