1 av 5
Slutresultatet. Foto: Berit Nygren/SR
2 av 5
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth förbereder sig. Foto: Berit Nygren/SR
3 av 5
Kulturministern och Ulf Nilsson (fp) målar. Foto: Berit Nygren/SR
4 av 5
Gunilla Carlsson (s) och Tina Ehn (mp) målade tillsammans. Foto: Berit Nygren/SR
5 av 5
Resultatet.Foto: Berit Nygren/SR

Högt uppsatta politiker gjorde var sin tavla idag

Politikerna frågas ut och tavlorna recenseras av Sophie Allgårdh
2:38 min

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gjorde en tavla i Almedalen idag. Det gjorde också kulturutskottets socialdemokratiska ordförande Gunilla Carlsson. Det hände vid en konstpolitisk debatt, arrangerad av konstnärsorganisationerna KRO och KIF.

De målade närmare bestämt var sin tavla tillsammans med folkpartisten Ulf Nilsson respektive miljöpartisten Tina Ehn, och samtidigt som de målade frågades de ut. Det handlade bland annat om den statliga rekommendationen att minst 1 procent av byggkostnaden för ett offentligt finansierat hus ska användas för konstnärlig utsmyckning.

KRO:s ordförande Katarina Jönsson Norling undrade bland annat om de fyra kan tänka sig ett startpaket med utbildning och kanske ekonomiskt stöd till kommuner och landsting för att rekommendationen ska bli regel. Det blir ett ja från de fyra, och sedan är det dags för allianslaget respektive den rödgröna duon att vända på stafflierna, och först berättar Gunilla Carlsson om hennes och Tina Ehns tavla:

- Kan börja med att säga att det är väldigt svårt att måla mun och näsa, säger Carlsson och fortsätter:

- Vi har tänkt så här att eftersom vi har samarbetat mellan socialdemokraterna och miljöpartiet har vi naturligtvis tänkt rött-grönt, ett samarbete. Vi har tänkt den kreativitet som vi politiker måste se till att kunna möjliggöra. Kreativiteten ligger ju hos människorna så att här har vi försökt spegla hur viktigt det är med att kunna använda båda hjärnhalvorna, vilket symboliserar huvudet i mitten och allt det olika som kommer ut ifrån oss som människor om vi också får lov att tänka litet fritt och också får litet input och får skapa.

Sedan berättar Lena Adelsohn Liljeroth om hennes och Ulf Nilssons tavla:

- Det här är kan man väl säga psykoanalys, säger Adelsohn Liljeroth och fortsätter:

- Vi kom rätt snabbt fram till att vi ser att konsten ju är betydelsefull för hela vårt varseblivande, men att människan har en kreativ sida men också en mörk sida, och det är viktigt att det finns öppna flöden däremellan. Vi har döpt vårt konstverk till "Öppna slussarna".

Om du på en skala skulle säga din värsta tavla, vad skulle du säga om den här då? var skulle den här hamna någonstans?

- (LAL skrattar) Ja, jag är inte så van att måla så att jag är stolt över den här. Jag tycker att den är bra, jag tycker att det är bra grupparbete på kort tid.

Allra sist recenseras tavlorna av konstkritikern Sophie Allgårdh:

- De var ju väldigt olika varandra. Det var det första som slog mig. Lena Adelsohn Liljleroth och hennes folkpartistiska medarbetare gestaltade ju mörka frågor, ångest. Där tyckte jag att det vette litet åt plakatkonst, måste jag säga. Psykologibok, sjuan- åttan, men ämnet är ju relevant, väsentligt, och jag tycker att det fanns en bredd med just ord som ångest och så vidare. Låt bilden tala! Släpp texten, våga!

Och Gunilla Carlssons och Tina Ehns tavla?

- Det var väl litet mycket gulligull där. Jag tänker just på koloriten. Det skulle behövts litet mer svärta, litet mer djärva diagonaler in i bilden. Litet mer sprängkraft helt enkelt. Explosion, säger Allgårdh.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".