Rickard Wolff. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia

Rikard Wolff får Hederslegionen

"Det franska har alltid varit något härligt och romantiskt"
1:34 min

Rikard Wolff utnämns till riddare av franska hederslegionen av president François Hollande.

"Genom denna utmärkelse vill franska myndigheter hedra Rikard Wolffs rika och mångsidiga artisteri. Genom åren har han, inte minst, på sitt unika vis tolkat franska artister som Piaf, Barbara och Brel på scener som Dramaten, Operan och Kulturhuset och på turneer i landet " säger Frankrikes ambassadör i Sverige-Jean-Pierre Lacroix i ett pressmeddelande.

- För mig innebär det här genuint en stor glädje, jag har aldrig trott att jag ska bli belönad för att jag älskar det franska. Det har jag gjort ändå. Så det kom som en överraskning att de hade sett mig från den franska sidan. Det var jättekul säger Rikard Wolff.

Var kommer vurmen för franska sångare och sångerskor ifrån?

- Mina föräldrar bodde i Frankrike innan jag föddes. Och det gjorde att det franska alltid funnits med i vår familj som något härligt, romantiskt och passionerat.

- Det finns en slags hållning, en kärlek till livet i den franska visan. För den som inte är insatt må den verka sentimental, men den är mer "shit happens", men sen går man vidare, säger Rikard Wolff.

Riddare - hur kommer det att yttra sig?

- Ja, det är väl en rustning och en häst. Nej, jag tror att jag får en order att hänga på bröstet, säger Rikard Wolff.

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".