Foto: Joel Ryan/AP/Scanpix

JK Rowling utreder deckarläcka

Harry Potter-författaren JK Rowling har hamnat i luven med sina advokater efter avslöjandet om att hon skrivit deckaren "The cuckoo's calling" under pseudonymen Robert Galbraith.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att JK Rowling själv noga undersökt hur hon kunde avslöjas då enbart en handfull personer kände till Robert Galbraiths verkliga identitet.

Hennes utredning visar nu att läckan kom från den advokatbyrå som hon anlitar. Twitter-tipsen till Sunday Times, som avslöjade vem som låg bakom pseudonymen, skrevs av en kvinna som är bästa kompis med hustrun till en av advokatbyråns delägare.

- Det har inte varit någon angenäm upplevelse att i dagar fundera över hur en kvinna jag aldrig hört talas om förrän i söndags kunde veta något som flera av mina äldsta vänner inte visste, säger JK Rowling enligt Reuters.

- Att säga att jag är besviken är en underdrift. Jag hade väntat mig total sekretess från en ansedd advokatfirma och känner mig väldigt arg över att jag litade på dem.

Advokatbyrån ber i ett uttalande JK Rowling om ursäkt.
Efter avslöjandet har "The cuckoo's calling", som tidigare sålt blygsamt, gått som en raket på topplistorna.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".