Det har varit många protester i Turkiet mot behandlingen av journalister genom åren. Här protester efter mordet på journalisten Hrant Dink 2007. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta/Scanpix

Twitter ett problem säger turkiska regeringen

Situationen för turkiska journalister blir allt mer pressad. Efter att ha rapporterat från protesterna som inleddes i början av sommaren mot premiärministern Tayyip Erdoğan har många journalister sårats, arresterats och flera har också förlorat jobben, berättar turkiska journalistförbundet för Kulturnytt. På onsdagen ordnar man en extrainsatt konferens.

– För att uppmärksamma de turkiska journalisternas allt mer förvärrade situation,  säger ordföranden Ercan Ipketci.

Minst 70 journalister har den senaste månaderna sagts upp eller tvingats säga upp sig efter att ha rapporterat från protesterna från bland annat Taksimtorget i början av sommaren.

Situationen för journalister i Turkiet var redan innan protesterna tuff. Enligt Reportrar utan Gränser, som varje år rankar pressfriheten i världen, hamnar Turkiet på plats 154 efter länder som Burma, Irak och Zimbabwe.

Även dom icke-statskontrollerade medierna har svårt att palla trycket från staten. Sociala medier som Facebook och Twitter har

Därför blivit alternativa vägar att hålla sig uppdaterad kring protesterna - allt från videoklipp till dokument till bilder. Men nu har även den möjligheten strypts berättar Ercan Ipketci.

Regeringen har till och med beskrivit mikrobloggen twitter som "ett problem". Och så sent som i måndags den här veckan togs en turkisk tv-journalist in av polisen på förhör. Det här på grund av att han twittrade under protesterna i slutet av maj. I en tweet beskrev han hur polisen kastade tårgas in på caféer istället för ut på gatan.

Med konferens som inleds idag hoppas journalistförbundets ordförande att det riktas internationell uppmärksamhet kring turkiska journalisters villkor. För även om världens blickar inte längre i samma utsträckning är riktade mot landet så pågår varje dag, på flera håll runt om i Turkiet, protester.

Och protesterna kommer att forsätta fram tills dess att regeringen ändrar inställning, tror turkiska journalistförbundets ordförande Ercan Ipketci.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".