Hayao Miyazaki. Foto: Thomas Schulz/Wikipedia

Hayao Miyazaki kritiserar japanska regeringen

Efter valet i helgen vill Japans premiärminister Shinzo Abe och hans liberaldemokrater (LDP) förändra Japans pacifistiska konstitution. Men de har fått stark kritik. Animeregissören Hayao Miyazaki, som bland annat ligger bakom filmer som "Min granne Totoro" och "Spirited Away" kallar idén "skandalös."

I en artikel i , ett magasin som publiceras av Miyazakis produktionsbolag Studio Ghibli, skrev Hayao Miyazaki nyligen att han är "trogen motståndare" till alla försök att ändra konstitutionen. Japanska konstitutionen uppfördes 1947 för att ersätta det tidigare militaristiska monarkistiska systemet. 

Premiärministern Shinzo Abe har bland annat planer på att ändra den för många välkända "Paragraf 9". Den förhindrar Japan från att ha någon som helst militärmakt som kan användas internationellt. I så fall skulle Abe kunna stärka Japans militärmakt. Men animeregissören Hayao Miyazaki menar att de som vill ändra på konstitutionen tror att det Japan gjorde under andra världskriget var acceptabelt. "Men Japan var ett dåligt land då", menar Miyazaki.

Alla 5000 kopior av tidningen Neppu sålde slut direkt och Studio Ghibli har blivit överrösta med förfrågningar att släppa fler kopior. Men den fick också mycket kritik från japanska nationalister som kallade Miyazaki för "anti-japansk." Dagarna innan valet publicerades den online med ett uttalande från bolaget att de "skaka om det japanska folket och få dem att komma ur sin apati".

Publiceringen hjälpte dock föga då Shinzo Abes LDP vann stor seger i Japans val.

Hayao Miyazakis nya film "The Wind is Rising" (Kaze Tachinu 風立ちぬ), hans första film på fem år, hade premiär i helgen i Japan. Den ligger överst på landets försäljningslista och verkar bli 2013 års mest framgångsrika film i Japan än så länge.

Andra välkända kulturpersonligheter som kämpat för att inte ändra i Japans fredskonstitution är Nobelprisvinnaren i litteratur Kenzaburo Oe.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".