Upphovsrättslag av medborgarna till parlamentet

1:24 min

Lägre straff för upphovsrättsbrott och fildelning - det önskar sig flera finländare. Och nu måste frågan behandlas av det finska parlamentet, efter att ett finskt medborgarförslag lyckades samla ihop över 50 000 underskrifter.

Joonas Pekkanen på Open Ministry i Helsingfors har koordinerat medborgarförslaget, och han menar att upphovsrätten idag är en del av varje medborgares liv. Därför är det också många som engagerar sig i frågan.

- Upphovsrättslagsstiftningen berör alla, i allt större utsträckning, säger Jonas Pekkanen.

Upphovsrättslagstiftningen i Finland har fått kritik sedan den ändrades 2005 och blev mer strikt, och det är de lagändringarna som medborgarförslaget vill få bort. Bland annat vill initiativtagarna sänka straffen när privatpersoner begår upphovsrättsbrott i mindre skala. Dessutom menar inititativtagarna att dagens finska lagstiftning är snårig och svår att förstå sig på. Därför skulle en förändrad finsk upphovsrätt göra det enklare för företagen och förbättra medborgarnas integritet.

Möjligheten att driva medborgarinitiativ till parlamentet infördes i Finland förra våren, och om ett förslag lyckas få ihop 50 000 underskrifter inom loppet av sex månader måste parlamentet behandla förslaget. Det finns däremot inga garantier för att förslaget faktiskt röstas igenom i det finska parlamentet, inte heller att det går till omröstning i sin nuvarande form. Men Joonas Pekkanen säger att det finns tillräckligt mycket i förslaget som många kan hålla med om, och därför kommer säkert en del av innehållet att röstas igenom i det finska parlamentet.

- Det är så mycket som de flesta håller med om, som det finns konsensus omkring. Så det kommer bli svårt att rösta ner hela förslaget, säger Jonas Pekkanen.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista