Norska rättighetsalliansen vill stänga Pirate Bay

I våras hotade de svenska filmbolagens intresseorganisation Rättighetsalliansen att stämma Piratpartiet för att de försörjde fildelningssidan The Pirate Bay med internetuppkoppling. Nu hotar Rättighetsalliansens norska motsvarighet att stämma bredbandsleverantören Telenor för att de inte stänger ner The Pirate Bay för sina norska kunder.

- Våra advokater förbereder sig för att tvinga Telenor att blockera Pirate Bay för sina kunder. Telenor har tidigare vägrat, men vi hoppas att det sker omedelbart efter att vi går den rättsliga vägen, säger Willy Johansen på norska Rättighetsalliansen till tidningen Klassekampen.

Rättighetsalliansen är inte de första att försöka få Telenor att stänga ner Pirate Bay för sina kunder, men när samma sak skedde 2010 gav domstolen Telenor rätt mot de norska låtskrivarna.

Sedan dess har en ny norsk lag trätt i kraft som håller internetleverantörerna ansvariga för att blockera sidor som bryter mot upphovsrättslagen. En lag som Rättighetsalliansen hoppas ger filmbolagen rätt den här gången, skriver NRK.

Bara för några veckor sedan visade de norska skivbolagens intresseorganisation att den olagliga nedladdningen i Norge har sjunkit drastiskt de senaste åren.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista