Margaret Atwood. Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/Scanpix

Margaret Atwood gör operadebut

Margaret Atwood tar på allvar steget in i operavärlden. 2014 får den kanadensiska författarens första opera "Pauline" premiär i Vancouver, skriver The Independent.

För Atwoods del handlar det om ett långt och mödosamt arbete. Hon påbörjade librettot till operan redan 1999, men trots att flera operahus visade intresse för att sätta upp den blev projektet aldrig av.

Nu är det City Opera i Vancouver som förverkligar Atwoods operadebut, med mezzosopranen Judith Forst i huvudrollen.
"Pauline" skildrar den kanadensiska poeten och skådespelerskan Pauline Johnsons dramatiska liv. Hon var dotter till en mohawkhövding och en brittisk kvinna som tillhörde kväkarrörelsen och föddes 1861 i ett indianreservat.

 Under sina poesiläsningar i Kanada, USA och Storbritannien uppträdde hon ibland i traditionella indianska kläder och ibland i västerländska balkläder. Atwood utlovar också ingredienser som "ett dubbelliv i vilket en hemlig kärlek, en svartsjuk syster och en tidig död" i operan som utspelas strax före Pauline Johnsons död i bröstcancer 1913.

Musiken till "Pauline" skrivs av Tobin Stokes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista