Regeringen utreder åldersgränser

"Vi får ofta höra att det inte är statens sak att bestämma vad som är lämpligt och inte"
2:22 min

En statlig utredning ska se över hur systemet med åldersgränser för film ska kunna förändras. En lösning kan vara att låta branschen själv sätta åldersgränser för barn- och ungdomsfilm, säger kulturminister Lena Adelson Liljeroth.

Idag får filmer som inte skickas in för förhandsprövning automatiskt en 15-årsgräns - något som drabbar flera mindre filmproducenter som inte anser sig ha råd att skicka in filmerna för prövning.

Det senaste året har flera fall varit aktuella, bland andra Oscarsvinnaren Searching for sugarman som länge hade en 15-års gräns eftersom filmproducenten inte skickat in filmen för granskning. När den senare väl prövades försvann åldersgränsen helt.

Dessutom, skriver regeringen i ett pressmeddelande, är det idag en mycket liten andel av alla barnfilmer som går upp på bio. Och om en film inte visas på bio så sker ingen förhandsprövning. Därför behövs ett nytt system, som tar hänsyn till det nya medielandskapet som barn och unga befinner sig i, säger Lena Adelson Liljeroth.

Regeringen har utsett Förläggareföreningens direktör Kristina Ahlinder att utreda hur ett nytt system för åldersgränser ska se ut. En lösning kan vara att låta branschen själv reglera åldersgränserna, säger kulturminister Lena Adelson Liljeroth.

- Vi ser positivt på att det ska kunna vara en självreglering, men det förutsätter att skyddet för barn och unga är fortsatt lika starkt. För att se om det är möjligt har vi givit uppdraget till Kristina Ahlinder.

Vilket intresse skulle filmbolagen ha av att sätta åldersgränser som utestänger en yngre publik?

- Det vet vi inte, det är därför vi behöver se över det. Men de har ju inte det intresset, utan det skulle i sådana fall vara rekommendationer som idag finns för till exempel datorspel. Och vi får ofta synpunkter på att det inte är statens sak utan föräldrarnas i första hand att se vad som är lämpligt för barn.

Det skulle bryta mot en ganska lång tradition av svensk filmpolitik?

- Jag vet inte vad som är tradition i svensk filmpolitik. Under nästan hundra år var vi det land som längst höll fast vid att ha en vuxencensur. Det här avskaffade vi för två år sedan och det var verkligen inte en dag för tidigt. Men det finns ett starkt önskemål och en stor förståelse för åldersgränser för barn och unga, det är inte det vi ska ta bort. Frågan är om branschen själv kan ha den kompetens som krävs för att sätta de här rekommenderade gränserna.

En annan poäng med att låta branschen själv sätta åldersgränser skulle vara att det blir billigare för filmbolagen att skicka in filmerna för granskning. Som det ser ut idag tjänar staten faktiskt pengar på att granska filmer, säger Lena Adelson Liljeroth.

- Förhoppningen är att det ska vara billigare för distributörerna och att film som kan ses av barn och unga också ska kunna göra det, säger Lena Adelson Liljeroth.

Utredningen ska vara klar senast den 31 augusti 2014.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".