Chiwoniso Maraire. Foto: Roel Jorna

Chiwoniso - en av Afrikas stora musikprofiler död

1:44 min

Chiwoniso Maraire har avlidit, bara 37 år gammal uppger Zimbabwes statliga tidning. Chiwoniso slog igenom som ett av världsmusikens stora namn med sitt debutalbum 1990. Hon var en av få moderna mästare på mbira - Zimbabwes traditionella tum-piano.

Chiwoniso var kompositör och sångerska och en viktig frontfigur för afrikanska kvinnliga musiker. Hon var dotter till en av de största mbiramästarna och hon är berömd för att ha moderniserat den traditionella Mbiramusiken.  Chiwoniso samarbetade med otaliga musiker även från andra kontinenter och hon var också en av dem som tog öppen ställning mot musikcensur i Mugabes Zimbabwe.

Så här sa hon när hon gästade Sveriges radio 2009 i samband med en världskonferens för musikalisk yttrandefrihet i Stockholm.

 – Jag tog beslutet för några år sedan att jag skulle vara så ärlig som möjligt mot det jag skriver. Det är som musikern Tomas Mapfuno sa att man blir en röst för de som saknar en röst. Jag har fått besök av hemliga polisen eller fullt utrustad kravallpolis som gjort razzior på mina konserter och uppgivit att de letat efter regimkritiker, sa Chiwoniso till Sveriges radios Mitt i Musiken 2009.

Chiwoniso dog i sviterna av vad man tror var lunginflammation 37 år gammal.

Andreas Lindahl
andreas.lindahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista