Kronan - kanonernas näste blev en kulturby i Luleå

I skuggan av militärnedläggningarna i Sverige. Ja, orter där regementen läggs ned drabbas ju ofta hårt av omvandlingen. Men i Luleå finns ett motexempel där man förvandlat kanonernas näste till en blomstrande kulturby i stället. Luftvärnsregementet LV7 lades ner sommaren 1992. I dag finns här Kronan, en kultur- och företagsby med en mängd konstnärer, teater- och kulturarbetare och konsthantverkare. Pelle Lindblom reporter i Luleå har träffat konstnären Ricky Sandberg på kulturbyn Kronan, före detta LV7 i Luleå. 

I skuggan av militärnedläggningarna i Sverige... Ja, orter där regementen läggs ned drabbas ju ofta hårt av omvandlingen. Men i Luleå finns ett motexempel där man förvandlat kanonernas näste till en blomstrande kulturby i stället. Luftvärnsregementet LV7 lades ner sommaren 1992. I dag finns här Kronan, en kultur- och företagsby med en mängd konstnärer, teater- och kulturarbetare och konsthantverkare.

Fotograf Ulf B. Jonsson visar sina lokaler...

När luftvärnsregementet lades ner föddes alltså idén att skapa en kulturby av området. Starten var trevande, det var mycket tingel-tangel-verksamhet i början. Men i dag har området mognat och nu finns här ett 100-tal verksamhet varav närmare hälften är kulturverksamheter.

Här finns alltså filmbolag, och en filmstudio där bland annat delar av Såsom i himmelen spelades in. Och här finns också en tv station. Konstnärer, fotografer och konsthantverkare samsas också. En av dem är Eva Lilja som driver Glasverket...

Här pågår intensiv kultverksamhet. Ute står några som går en utbildning i filmdekor och skulpterar i is.

Och inne i konstnärernas hus hittar vi konstnären Ricky Sandberg. Han var en av de första som flyttade in på Kronan.

Pelle Lindblom

pelle.lindblom@sr.se