Världens äldsta texter har fått sin byggnad

Deir al-Surian i Egyptens öken fått ett nytt bibliotek
1:01 min

Några av världens äldsta kristna dokument har fått sitt bibliotek i egyptiska Deir al-Surian-klostret, däribland den äldsta hittills kända skrivna sidan.

Mitt under pågående oroligheter mellan religiösa grupper i Egypten har det koptiska klostret Deir al-Surian i Egyptens öken fått ett nytt bibliotek. Det rapporterar The Arts Paper. I Klostret finns några av världens äldsta kristna dokument bevarade, däribland den hittills äldsta kända handskrivna sidan som hittades under ett av klostrets trägolv 1998. Klostret, som har en historia som går tillbaka till 500-talet, är en guldgruva av gamla böcker. Här finns över 1000 inbundna handskrifter och 1500 manuskriptfragment på koptiska, syriska, etiopiska och arabiska. Utöver satsningen på det nya biblioteket pågår också samtidigt restaurering av manuskripten. Arbetet med byggnaden och fragmenten fick avbrytas vid oroligheterna 2011, men förväntas återupptas i november i år då även en digitalisering ska ske. 

Erika Libeck Lindahl
erika.libeck_lindahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".