Shangaan Electro spelar på Clandestinofestivalen i Bohuslän. Foto: clandestinoagency.org

Sydafrikansk höghastighetsdans till 189 bpm

2:29 min

Den senaste tidens kanske snabbaste dans-hype kommer från Sydafrika och stavas Shangaan Electro. Med rötterna i den Shangaan-kulturen har Shangaan Electro skapat en helt ny musikstil som kombinerar traditionella musik och danselement med modern electro. Shangaan-befolkningen i Sydafrika är marginaliserad, men med turbomusiken vill man förändra det, säger Nozinja, mannen bakom dansfenomenet.

- Vi är en liten folkgrupp, knappt fyra-fem miljoner, och vi måste ta upp kampen. Jag för min kamp genom musiken, och nu vet folk att vi finns. Hurdå? Jo genom hastigheten, säger Nozinja, som sedan 2004 har jobbat hårt med att sprida Shangaankulturen över världen.

Det unika med Shangaan Electro är musiken, dansen och hastigheten. Så att säga att det bara är en musikstil är egentligen en underdrift. Det handlar lika mycket om dansen och de starka färgerna.

- De tre sakerna blir till en bomb, säger Nozinja, som sedan 2004 har jobbat hårt för att sprida Shangaankulturen över världen.

Musiken går upp till 189 bpm och dansstegen är så snabba att man ibland undrar hur dansarna bär sig åt. Och utan dem, så finns inget Shangaan Electro, enligt Nozinja.

- Om jag skulle sätta upp Shangaan Electro utan dansare, så skulle folk inte stanna mer än tjugo minuter.

Men trots att Nozinja vridit upp tempot och fört in electron i den traditionella Shangaan-musiken, så finns det vissa saker man bara inte ändrar på.

- Jag ändrar inte trummorna, och inte melodin. Det ska låta som en "Shangaan", säger Nozinja.

Den nya dans-hypen har blivit enorm i Sydafrika och runt om i världen, och har gjort att många Shangaan-ungdomar börjat intressera sig för sin kultur och sin bakgrund.

- Nu är det ungdomarna som lär de äldre att dansa, inte tvärtom.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista