Reporter Thella Johnson med musikern Gregory Porter. Foto: SR

Soulsångaren Gregory Porter stöttar efter tågolycka

"Musik handlar om att dela även hemska mänskliga erfarenheter"
2:22 min

Efter den svåra tågolyckan i spanska valllfärdsorten Santiago de Compostela förra veckan ställdes flera kulturevenemang in i helgen. Världsberömda amerikanska jazz- och soulsångaren Gregory Porter valde dock att stanna kvar för att visa solidaritet med de drabbade.

- Jag vill inte vara i vägen på något sätt, men jag kände att jag ville vara här med alla människor, istället för att undvika det sorgliga och otäcka. Det är ju det som musik är, säger Gregory Porter.

Han vill dela alla mänskliga erfarenheter, dit hör tyvärr också det allra hemskaste ögonblick, säger han till Kulturnytt.

Gregory Porter är sångare, skådespelare och en växande stjärna på den internationella soul- och jazzscenen. När Kulturnytt träffar honom sitter han sitter i frukostlobbyn på sitt hotell i Santiago de Compostela i Spanien, och sjunger en av de enkla gospels som han också sjungit ute på stan här sen han kom dit.

När vi träffas ska han just bege sig till flygplatsen för att åka till Kroatien, där han ska avsluta sin Europaturné. Han skulle ha spelat i Santiago, i fredags kväll, som en del av en pågående jazzfestival i Spanien. På väg hit fick han höra om den tragiska tågolyckan som ägt rum föregående dygn. Konserten var inställd, precis som alla andra kulturevenemang som var planerade till helgen. Men istället för att vända och bege sig till nästa spelställe, valde Gregory Porter att stanna kvar, för att visa sympati med stadens invånare och alla de som berörts av tågolyckan.

Thella Johnson
Thella.johnson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".