Journalister hotas av fängelse

Att inte avslöja sina källor är en grundsten för alla journalister. Men i USA hotas nu två journalister av fängelse om dom inte avslöjar sina källor. Det slog en domstol i Washington fast på tisdagen.

Det hela började när namnet på en CIA-agent avslöjades för knappt två år sedan. I USA är det ett brott att avslöja identiteten på personer inom underrättelsetjänsten, och en åklagere fick i uppgift att ta reda på hur namnet på agenten hade läcks till media. Flera högt uppsatta personer inom administrationen har hörts i utredningen, inklusive president George Bush.

Åklagaren bad också två erfarna och erkända journalister - Judith Miller på New York Times och Matthew Cooper på Time Magazine - att avslöja vilka källor dom hade använt sig av för att få information om agenten. Båda vägrade och överklagade beslutet med hänvisning till grundlagen och skyddet av källor.

Men igår slog alltså en domstol fast att grundlagsskyddet för källor inte gäller om informationen är väsentlig för ett brottmål och att dom båda journalisterna SKA avslöja sina källor. Men Judith Miller sa till CNN att hon hellre avtjänar sitt fängelsestraff än att någonsin avslöja en källa, något som skulle hota den fria journalistiken. Både Miller och Cooper riskerar nu upp till 18 månaders fängelse.

Sara Stenholm